Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske

Autonomous trade union in power industry, chemistry and non-metal industry of Croatia

U Saponiji povećana prosječna neto plaća za 12%

Teško se sjetiti kada je posljednji put u nekoj od tvrtki gdje djelujemo ostvareno toliko povećanje

Jučer je u Saponiji potpisan novi Kolektivni ugovor koji će važiti sljedeće tri godine, a počinje se primjenjivati od 1. srpnja. Pregovori su bili intenzivni, ali smo na kraju uspjeli postići dogovor s kojim možemo biti zadovoljni, a zadovoljni mogu biti i radnici Saponije jer će njihove bruto i neto plaće biti značajno povećane. Radnici Saponije do sada su imali značajno niže plaće od prosjeka u našim djelatnostima i ovo je za Sindikat EKN-a, članove EKN-a i za sve one koji nisu članovi bitan pomak. Naravno, pregovori zahtijevaju kompromise, ali je nama važno da će ovo povećanje utjecati i na mirovine radnika.

Naš kolega, povjerenik u Saponiji, Željko Grbačić kaže da je „ovo najveći pomak za radnike od samih početaka kolektivnog pregovaranja u Saponiji. Novi Kolektivni ugovor odraz je kvalitetnog dijaloga i međusobnog poštovanja socijalnih partnera, a prigodom postizanja sporazuma o odredbama Kolektivnog ugovora strane su uvažile gospodarske prilike u okruženju, poslovne rezultate Saponije i potrebu za osiguravanjem socijalne sigurnosti radnika te motiviranje radnika da ostanu raditi u Saponiji“.

„Pregovori sindikata i uprave Saponije su bili intenzivni, ali u odličnom ozračju i s istim ciljem. Moram izraziti zadovoljstvo kao predsjednik EKN-a, da je ovo najveće povećanje neto i bruto plaća u postotku na nacionalnoj razini od početka 2020. godine“, istakao je Željko Klaus predsjednik Sindikata EKN-a.

Čestitamo našim kolegama iz pregovaračkog odbora!