Prvomajski e-PROSVJED

e-PROSVJED SSSH: RADNICIMA HVALA - ALI PRVO PRAVA!

Epidemija korona-virusa ne dopušta održavanje tradicionalne sindikalne povorke i javnoga prosvjeda povodom Međunarodnog praznika rada. Stoga će Savez samostalnih sindikata Hrvatske ove godine organizirati e-prosvjed putem internetske platforme Zoom.

E-prosvjed održat će se u petak, 1. svibnja 2020. godine, pod sloganom „Radnicima hvala – ali prvo prava“, od 11,00 sati do 12,00 sati.

Ova kriza još je jednom pokazala vrijednost svih radnika za funkcioniranje društva i naš svakodnevni život. To se odnosi kako na zdravstvene radnike, tako i na one koji su rijetko u fokusu javnosti, a bez čijeg se rada normalan život ne može odvijati, kao što su trgovci, graditelji, čistači, policajci, vatrogasci i drugi. Ne smijemo zaboraviti ni sve one koji zbog epidemioloških mjera uopće ne mogu raditi, iako je i njihov doprinos našem životu značajan. Mnogi im ovih dana pljeskom zahvaljuju, ali radnicima su prvo potrebna bolja prava – veće plaće, bolji uvjeti rada, uključujući i bolju zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu.

Kriza je jasno pokazala neodrživost postojećeg društveno-ekonomskog sustava. Još jednom će se ogroman javni novac potrošiti na sprečavanje kolapsa ekonomije. Radnici će podnijeti dvostruku žrtvu – na svojim plaćama i radnim mjestima, ali i kao porezni obveznici. SSSH za Međunarodni praznik rada želi poslati poruku kako je ova kriza prilika da jasno kažemo da nema povratka na staro, nego da je vrijeme za novu paradigmu društvenog i ekonomskog razvoja. Ona mora biti socijalno pravednija, ali i napokon ozbiljno adresirati problem ekološke održivosti našeg planeta.

Virtualni prosvjed uključivat će svjedočanstva radnika o utjecaju krize na njihov rad i radna mjesta, te poruke vodstva SSSH o našim zahtjevima, viziji rada i svijeta po mjeri čovjeka kao i budućnosti kada najgori dio epidemije prođe. U prosvjedu će sudjelovati i udruge civilnoga društva koje će govoriti o drugim aspektima krize i rješenjima.

Za sve vas koji želite sudjelovati u našem prvom e-prosvjedu Radnicima hvala – ali prvo prava“, 1. svibnja s početkom u 11,00 sati, dostavljamo obrazac za registraciju koji možete ispuniti na sljedećem linku:

https://forms.gle/vtkETyYKtwo4KeKEA