Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske

Autonomous trade union in power industry, chemistry and non-metal industry of Croatia

Prepoznaj mobbing - ublaži stres

Ženska grupa Sindikata EKN-a organizirala je seminar na temu diskriminacije i mobbinga te s tim povezane posljedice, stresa na radnom mjestu.

S obzirom da se mi u sindikatu često susrećemo s članovima i radnicima koji tvrde da su pod mobbingom, odnosno da su zlostavljani na radnom mjestu, naravno u pravilu od strane svojih nadređenih, pozvali smo stručnjake iz Udruge Mobbing koji se tim problemima bave već niz godina.

Zanimljivo je da je Udruga Mobbing odavno predložila zakon koji bi spriječio zlostavljanje na radnom mjestu, međutim među političkim elitama nije bilo sluha. Ali upravo na temelju toga nacrta zemlje iz našeg okruženja već su donijele spomenuti zakon dok mi još razmišljamo.

Bitno je istaći da se zlostavljanje događa na radnom mjestu, da traje kontinuirano duže razdoblje te da ima za cilj udaljiti vas s radnog mjesta i usput narušiti vam zdravlje. Primjeri su strašni. Primjerice, vratite se s bolovanja ili porodiljnog pa shvatite da nemate više svog kompjutora, stola, ureda, da nemate više nikakvog posla jer vam ga nitko ne daje. Drugima je zabranjeno s vama kontaktirati, a vi se po cijele dane dosađujete. Ili vam pak poslodavac natovari toliko posla da ne možete sve stići. I tako sve dok jednog dana ne puknete po šavovima. Mi smo u našem sindikatu imali slučaj sindikalnog povjerenika koji se nakon presude vratio na posao nakon što ga je poslodavac nezakonito otpustio, a onda nije imao gdje niti sjesti. Nakon naše intervencije poslodavac se smilovao i dao mu stol i stolicu, papir i olovku i to – nasred hodnika. Treba izdržati osam sati bez posla uz stalni podsmjeh svojih dojučerašnjih kolega. I tako mjesecima.
Toga u nas ima svakodnevno, no treba biti oprezan kod razlikovanja zlostavljanja i diskriminacije (koja je čak i kod nas kažnjiva) te povreda drugih prava iz radnog odnosa kao što je premještaj, prekovremeni rad, raspored godišnjeg odmora ili čak visina plaće. Često se radnici žale da ih je poslodavac premjestio na drugo radno mjesto bez razloga ili im natovario puno prekovremenih. To su problemi koji su propisani Zakonom o radu te mogu ili ne moraju biti kažnjivi, ovisno o tome što kaže naš ugovor o radu, kolektivni ugovor ili pravilnik o radu.
Kao posljedica zlostavljanja mogu se javiti stres, ali i druge zdravstvene smetnje kod radnika. Stres se javlja kada je narušena ravnoteža između zahtjeva koji se pred vas postavljaju i vaše mogućnosti da te zahtjeve ispunite, dakle poremećaj u odnosu okoline i vas samih.

U svakom slučaju, s obzirom da posebnog zakona o sprečavanju zlostavljanja na radnom mjestu nemamo, moramo te pojmove i zaštitu radnika uvesti kroz kolektivne ugovore.