Predsjednik Klaus u izaslanstvu SSSH kod predsjednika Milanovića

Povodom obilježavanja 30 godina djelovanja Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, predsjednik Republike Zoran Milanović primio je jučer izaslanstvo SSSH u kojem je bio i predsjednik EKN-a Željko Klaus

Na sastanku, na kojemu su uz predsjednika sudjelovali predstojnik Ureda predsjednika Republike i savjetnik za europsku i vanjsku politiku Orsat Miljenić, posebni savjetnik predsjednika Republike za ekonomiju Velibor Mačkić te glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Nikola Jelić, razgovaralo se i o aktualnoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji u Hrvatskoj izazvanoj pandemijom koronavirusa, pri čemu su predstavnici SSSH upoznali predsjednika Milanovića sa svojim aktivnostima u cilju zaštite prava radnika u novonastaloj situaciji. Jednako tako, iznijeli su svoje primjedbe na dosadašnje mjere za pomoć gospodarstvu te su upozorili kako je iznimno važno da se u ovoj situaciji zaštiti domaća proizvodnja, da se osigura pravna sigurnost radnicima te da provođenje svih mjera bude transparentno kako bi se spriječile bilo kakve zlouporabe javnog novca.

- Zatvorene su uglavnom uslužne djelatnosti dok industrija i graditeljstvo većinom rade te, naravno, rade i javne službe. Međutim, mjera potpore za očuvanje radnih mjesta dizajnirana je tako da je osnovni kriterij prihvatljivosti - poslodavac iz privatnog sektora, a u fokusu nisu radnici i očuvanje njihovih prihoda. Nadzor nad provedbom mjere, kako ne bi bilo zloupotreba javnog novca, trenutno nije osiguran te je SSSH još na sjednici GSV-a 27. ožujka 2020. zatražio javnu objavu poslodavaca kojima je potpora odobrena kako bi se osigurala transparentnost. Tamo gdje djeluju sindikati, stanje je bolje od onih sredina u kojima radnike nema tko štititi. Nadamo se kako će ovo stanje ipak što prije završiti i da će se gospodarstvo što prije pokrenuti, rekao je tom prilikom predsjednik SSSH.

Predsjednik Klaus je istakao probleme, ali i pozitivna rješenja u tvrtkama u kojima djeluje Sindikat EKN-a. Morali smo objektivno sagledati sve probleme koje je izazvala ova pandemija, a u cilju očuvanja proizvodnje i radnih mjesta, za svaku tvrtku pojedinačno i specifično jer nisu svi poslodavci jednako zahvaćeni trenutačnim problemima domaćeg i međunarodnog tržišta. Za sada mi se čini da smo to kroz socijalni dijalog s poslodavcima rješavali na prihvatljiv način, a nadamo se da ovo neće potrajati, rekao je Klaus.