Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske

Autonomous trade union in power industry, chemistry and non-metal industry of Croatia

Potpisan kolektivni ugovor za Vetropack Stražu

Nakon četiri sastanka pregovaračkih timova uspjeli smo povećati materijalna prava radnika

6. prosinca je potpisan novi kolektivni ugovor za društvo Vetropack Straža koji je objedinio dosadašnja dva kolektivna ugovora. Pregovori su bili teški jer smo s obzirom na povećanje prihoda kompanije očekivali i veću dobit koja bi se time mogla preliti i na račune radnika, no zbog skoka cijena energije i sirovina dobit je znatno manja. S obzirom na neizvjesnost koja nas čeka u idućoj godini kolektivni ugovor vrijedi samo jednu godinu, a ne pet kako smo imali običaj dogovarati.

Također, Hrvatsku čeka i prelazak na Euro pa ćemo pričekati i vidjeti što će se događati, a nakon što se stvari stabiliziraju ponovno ćemo pregovarati za pet godina.

Ipak smo na kraju uspjeli poboljšati određena materijalna prava. Povećali smo najnižu osnovnu plaću za 2,47%, stalni dodatak za dodatnih 600 kuna, uskrsni bon, iznos za regres i božićnicu i dodatak za rad nedjeljom. Iako nisu ispunjeni svi naši zahtjevi mi smo s rezultatima pregovora zadovoljni jer smo svjesni da je to u ovome trenutku objektivno bilo moguće. Zahvaljujemo se cijelom pregovaračkom timu sindikata i članovima na podršci.