Performans Ženske sekcije SSSH: Žene u okovima radnog vremena

8. ožujka, Ženska sekcija SSSH organizirala je na središnjem zagrebačkom trgu , simbolično ispod sata, osmomartovski performans „Žene u okovima radnog vremena“

S obzirom da su žene (uz starije radnike te mlade radnike i radnice) u najvećoj mjeri žrtve nepomirljivosti privatnog i poslovnog života, žene se često osjećaju kao okovane radnim vremenom. Na njima je trostruki teret - zadužene su za većinu poslova u kućanstvu i obitelji, teško im je kombinirati plaćeni rad na puno radno vrijeme i neplaćene obaveze, te na tržištu rada teže napreduju.

Radno vrijeme žena ima šire značenje od onog standardnog, i uključuje niz nevidljivih i neplaćenih radnih zadataka. To je razlog što su žene, u puno većoj mjeri nego muškarci, u okovima radnog vremena.

Stoga traže strožu kontrolu prekovremenog rada te sankcioniranje poslodavaca, vrednovanje neplaćenog kućnog rada, jasnije reguliran rad na određeno i zaštitne mehanizme protiv njegove zloupotrebe, propisivanje nedjelje kao dan tjednog odmora i neradni dan, a tko smije raditi nedjeljom urediti posebnim propisom, te politike koje će strateški rješavati probleme nejednakosti i neravnopravnosti, a ne parcijalne mjere.

U performansu je sudjelovala i naša kolegica Đurđa Marković, predsjednica Ženske grupe EKN-a.