Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske

Autonomous trade union in power industry, chemistry and non-metal industry of Croatia

Oštra sezona kolektivnih pregovora u tijeku

Kraj ove godine prenatrpan je nikad težim kolektivnim pregovorima u brojnim tvrtkama

Očekivali smo naporan kraj godine s obzirom na brojne kolektivne pregovore koje smo imali planirane, a uvjeti u kojima se provode su nikad teži. Poslodavci su nesigurni u to što im donosi sljedeća godina pa nisu voljni odvojiti više sredstava za svoje radnike, a radnici su, s druge strane, sigurni da im nova godina ne donosi ništa dobro jer već sada osjećaju udar inflacije, porasta cijena roba, usluga i energenata. U takvim uvjetima nije lako pregovarati.

Završeni su pregovori u društvu Knauf Insulation gdje smo uspjeli povećati materijalna prava radnika, a u društvu Messser Croatia Plin smo uspjeli povećati osnovicu. U Plivi smo, nogometnim rječnikom, odigrali neriješeno i uspjeli zadržati stečena prava jer je poslodavac imao namjeru umanjivati ih. No, zbog toga smo KU potpisali samo na jednu godinu.

U tijeku su pregovori u sljedećim društvima: Vetropack Straža, Nipro PharmaPackaging Hrvatska (bivša Piramida), Lukaps, Lipik Glas, Duran.

Ubrzo započinju pregovori u Janafu, Roca Croatia i Gradskom društvu Crvenog križa Pakrac.

Zbog situacije da su pregovori u pravilu teški i da su poslodavci oprezni, kolektivne ugovore potpisujemo samo na godinu dana.