Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske

Autonomous trade union in power industry, chemistry and non-metal industry of Croatia

Modernizacija Rafinerije nafte Rijeka

Potpisivanjem ugovora između INA-e i tvrtke Bechtel za izradu baznog dizajna postrojenja za obradu teških ostataka nafte u Rafineriji nafte Rijeka

Potpisivanjem ugovora između INA-e i tvrtke Bechtel za izradu baznog dizajna postrojenja za obradu teških ostataka nafte u Rafineriji nafte Rijeka, izgledno jest da se bližimo stvarnom početku II faze modernizacije rafinerije. Novo postrojenje omogućilo bi prestanak proizvodnje teških goriva, odnosno njihovo pretvaranje u visokovrijedna goriva - diesel, a manji dio u petrol koks. Ukoliko se sve uspješno privede kraju, naša rafinerija dobila bi potvrdu za opstanak svog rada, a svi mi, njeni radnici, nastavak zaposlenja i sigurnost svojih radnih mjesta. No, pritom treba i naglasiti da samim činom potpisivanja ugovora o baznom projektu, priča nije gotova. Preostaje još ono ključno, donošenje konačne odluke o gradnji novog postrojenja, a na osnovi rezultata Bechtelovog baznog projekta. Odluka o tome trebala bi biti donesena do kraja ove godine. Pa, iako formalno odluku donosi Uprava INE, svjesni smo da konačni stav ovisi o dioničarima INE, Vladi RH i MOL-u. Za vjerovati jest da će se doći do dogovora na način da se osigura opstanak INE i riječke rafinerije.

Komentar: Nakon što je prošlo pet godina samo za pripremu ovog projekta sa strepnjom očekujem konačni stav hrvatskih pregovarača u pregovorima s MOL-om.