Lipik Glas će teško bez žurnih mjera Vlade

U Lipik Glasu je održan prvi skup radnika s novim direktorom

Skup radnika je održan 18.06., a organizirali smo ga kako bi se radnicima predstavio novi direktor i upoznali ih s aktivnostima sindikata koje smo poduzeli te koje ćemo tek poduzeti kako bi sačuvali proizvodnju i radna mjesta.

Radnici Lipik Glasa nikako da odahnu. Nakon što se u posljednje vrijeme uložilo mnogo novca, pojačala i modernizirala proizvodnja, sindikat je započeo kolektivne pregovore koji su se odužili. I onda je došla pandemija, granice se zatvorile, a narudžbe stale. Sva sreća da imamo važeći kolektivni ugovor pa plaće nisu smanjivane dok tvrtka nije radila. Ipak smo kroz tripartitne pregovore uspjeli dogovoriti pomoć poduzećima, Lipik Glas je preživio, a narudžbe se stidljivo vraćaju. Nešto se počelo raditi i to nam vraća vjeru, no Vlada što hitnije mora usvojiti nastavak mjera koje smo posljednjih tjedana tripartitno dogovarali. Očekujemo ih do kraja tjedna.

Na skupu radnika je direktor Knapić pokazao dobru volju da sačuva što više radnih mjesta (EKN je zatražio da se ipak produže ugovori radnicima na određeno vrijeme koiliko je to moguće jer će posao krenuti) , ali i on je naglasio da mjere moraju biti donešene što prije.

Predsjednik EKN-a Klaus je upoznao radnike s aktivnostima sindikata i s okvirnim mjerama o kojima se pregovara s Vladom te poručio radnicima koji nisu članovi sindikata da se učlane, da se aktiviraju, da nam pomognu jer je svim radnicima, članovima i nečlanovima, u ovoj korona krizi, plaću i radno mjesti ponovno spasio kolektivni ugovor kojeg je ispregovarao "taj beskorisni sindikat", kako ga nečlanovi vole nazivati. Bez sindikata i kolektivnog ugovora već bi bili na minimalcu i to onaj dio koji bi uopće ostao raditi. I zato, učlanite se da budemo brojniji.