Komunikacija s članovima i povjerenicima u uvjetima pandemije

"Novo normalno" u velikoj je mjeri naštetilo djelovanju sindikata u poduzećima

S obzirom da u ovim uvjetima pandemije i ograničenom okupljanju više ljudi, sindikat više ne može djelovati na uobičajen način - licem u lice (a taj je i najbolji), morali smo se prilagođavati i učiti nove tehnologije komunikacije. Ne možemo više na siguran način razgovarati s našim članovima, nema skupova radnika, nema sastanaka povjerenika, nema sastanaka i sjednica naših tijela odlučivanja, a otežani su nam i kolektivni pregovori jer on line komunikacija u pregovorima često ne funkcionira na najbolji mogući način. S članovima je to najveći problem, ali s povjerenicima ipak možemo, koliko toliko, održavati redovitu komunikaciju. Evo primjera kako naša povjerenica u podružnici SSP-EKN Aleksandra Dučkić komunicira s članstvom koje radi od kuće. Naravno, ondje gdje je to ipak moguće.

On line sastanak je bio dobra prilika za izmjenu iskustava rada od kuće kao i za izmjenu informacija o problemima s kojima se potencijalno susrećemo. Malo smo se podružili, porazgovarali, zaključili da je u nekim segmentima izvrsno raditi od kuće (ne gubi se vrijeme putujući na posao i s posla) međutim ima to i svoje boljke (nedostaje nam međusobno druženje, teško je održati samokontrolu i biti fokusiran 8 sati na rad kada se usput otvara mogućnost i obavljanja nekih drugih, privatnih, poslova pa je onda ponekad potreban rad i vikendom da se nadomjesti satnica, kako regulirati eventualan prekovremeni rad kada se odradi 8 sati bez prekida a za taj dan je potreba posla takva da se mora još raditi…).

Razgovarali smo o neplaćenim prekovremenim satima i radom na praznike te je dogovoreno da ću ja proučiti dokument koji regulira rad na praznik kod radnika koji rade sa drugim državama, a jedna članica će provjeriti ima li mailove koji potvrđuju da je trebala raditi prekovremeno i da joj je odobren takav rad te ćemo vas povratno o tome obavijestiti.,

Prodiskutirali smo mogućnost javljanja na sindikalne edukacije za koje šaljem linkove…probajte!... najgore što se može dogoditi je da vam se ne svidi i da se odjavite.

Spomenuli smo izbore za TEVA-ino Evropsko radničko vijeće (EWC) koji se na žalost zbog situacije sa koronom nisu održali onako kako smo zamislili, ali svejedno je bilo uspješno. U procesu pregovarnja za osnivanje EWC ispregovarano da Hrvatska ima dva predstavnika, a to su u ovom mandatu Aleksandra Dučkić i Irena Augustinović sa svojim zamjenama Vanesom Ivetić Tkalčević i Antom Mikulićem. Ujedno se možemo pohvaliti da je 28 članova EWC između sebe izabralo Privremeni Uži odbor (ISC) koji broji 5 članova te da su izabrani predstavnici iz Austrije (Gregor Mitqutsch), Hrvatske (Aleksandra Dučkić), Nizozemske (Alipio Coelho), Njemačke (Ina Schneemann) i Poljske (Anna Krakus-Dabrowska). Smatramo da je to veliki uspjeh za naš sindikat.

Ukoliko se epidemiološka situacija ne popravi, na ovaj ćemo se način sastajati i ubuduće. Do sljedećeg susreta šaljem vam vesele pozdrave, budite „negativni“ i ostanite zdravo!

Dakle, ukoliko zaista ne možemo osigurati sigurne uvjete fizičkog sastajanja, probajmo Aleksandrin način i budimo prisutni među članstvom virtualno dok ova pandemija ne posustane. Sretno svima!