Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske

Autonomous trade union in power industry, chemistry and non-metal industry of Croatia

Još jedan mandat Željku Klausu

Završena je 10. Konvencija Sindikata EKN-a

13. i 14. listopada u Vodicama je održana 10. Konvencija Sindikata EKN Hrvatske na kojoj se okupilo 140 naših članova i povjerenika. Na novi četverogodišnji mandat jednoglasno je izabran Željko Klaus koji je u svom izvješću istakao probleme koje su obilježile protekle četiri godine.
„ Protekle četiri godine bile su turbulentne, bile su teške i bile su izuzetno sindikalno zanimljive. Radili smo u te četiri godine u gotovo nemogućim uvjetima, ali radili smo odgovorno, to tvrdim, možda najviše do sada. Dijelom zbog okolnosti, a dijelom zbog moje mantre da je najvažnije biti sa i među ljudima. Kao ilustracija obima posla može poslužiti podatak da je u protekle četiri godine održano 143 rundi pregovora u različitim tvrtkama. Pribrojimo li tome i podatak da smo u raznim tvrtkama gdje djelujemo u uvjetima koje je obilježila Corona održali 41 skup radnika uživo to su fascinantni podaci“ rekao je Klaus.

Osim članova našeg Sindikata na Konvenciju su se odazvali i predsjednici uprava društava u kojima imamo korektan socijalni dijalog: Mihael Furjan, predsjednik Uprave Pliva Hrvatska i HUP-a, Stjepan Adanić, predsjednik Uprave JANAF-a, Davor Žmegač predsjednik Uprave Petrokemije, Zvonimir Novak, predsjednik Uprave Luke Šibenik, Robert Mustač, predsjednik Uprave Messer Croatia Plina, Darko Šlogar, predsjednik Uprave Vetropack Straže, Dorian Knapić, direktor Lipik Glasa i Renato Habek, direktor Športskog centra Kutina. U obraćanju sudionicima, svi su gosti naglasili važnost dijaloga te međusobno razumijevanje i uvažavanje.
Na Konvenciji su bili prisutni i predsjednici udruženih sindikata na čelu s Mladenom Novoselom.

Osim predsjednika, Konvencija je izabrala članove Glavnog, Izvršnog i Kontrolnog odbora te članove Statutarne komisije, a usvojene su izmjene i dopune Statuta EKN-a.
Ove godine ponovno nismo imali dovoljno kandidata za Glavni odbor što nam pokazuje da je sve teže naći zainteresirane za rad u sindikatu, a isto nam se događa i u poduzećima jer je sve teže naći sindikalnog povjerenika koji bi se uhvatio u koštac sa sindikalnim poslom.

Ženska grupa je također održala svoju Konferenciju na kojoj je izabrana nova predsjednica, Danijela Nastasić. Zamijenila je našu dragu kolegicu Đurđu Marković koja je otišla u zasluženu mirovinu.

Sljedeće godine bit će teške, kako za radnike tako i za poduzeća. Zima je pred vratima, a energenti počinju biti nedostupni za mnoge. U takvim uvjetima moramo se izboriti za veće plaće naših članova, a to će biti vrlo izazovno. Također je primjetan pad članstva jer je dosta poduzeća kroz restrukturiranja otpuštalo radnike i to u takvom obimu da se to ne može nadoknaditi. S obzirom na stalni pad broja radnika u industriji, a time i članova sindikata, posebnu pažnju moramo posvetiti mladim radnicima, osigurati im mogućnost edukacije te uključivanje u rad našeg sindikata jer bez njih sindikat nema budućnosti. Preživjeli smo i protekle četiri godine, a to ponajprije moramo zahvaliti našim povjerenicima i članovima. Ne sumnjam da ćemo uz njihovu pomoć prebroditi i trenutačnu krizu. Sretno svim izabranima!