Inine uštede na radnicima u maloprodaji

BEZOBZIRNA RAČUNICA - NAFTNA KOMPANIJA PLANIRA UŠTEDE NA RADNICIMA U MALOPRODAJI LAGODAN PROFIT Ina zarađuje milijarde ali kreše plaće

Prenosimo iz Novog Lista. Piše: Marinko GLAVAN

Uprava Ine rezove obrazlaže previsokim udjelom troška radne snage na benzinskim crpkama u odnosu na konkurenciju. Sindikat je ogorčen. Kako DM može biti konkurentan dok njegovi radnici imaju najveće plaće u trgovačkoj branši, ističe Ivica Perinić iz EKN-a

Unatoč milijardama zarađenih kuna, Ini su njeni radnici – preskupi. Pod krinkom unapređenja operativnog modela upravljanja benzinskim crpkama, uprava Ine svojim radnicima u maloprodaji namjerava drastično smanjiti plaće i ostala materijalna prava. Na to upozorava riječki povjerenik Sindikata EKN-a u Ini, Ivica Perinić, koji ističe da je riječ o bezobzirnoj utrci za povećanjem profita, a ne nužnom poslovnom potezu kakvim ga nastoji prikazati uprava.
Uprava Ine sindikatima je, kaže, još koncem prošle godine poslala materijale pod nazivom »Novi operativni model upravljanja poslovanjem BP« koji predviđa da se poslovi i aktivnosti upravljanja, rada i usklađivanja rada na benzinskim postajama povjere trećoj strani – trgovačkom društvu u okviru Ina Grupe.
– Ta bi nova tvrtka trebala objediniti oko 400 benzinskih crpki, što znači više od dvije tisuće sadašnjih Ininih radnika, s ciljem, kako tvrdi uprava, plana povećanja učinkovitosti i smanjenja operativnih troškova kako bi se omogućilo dugoročno održivo poslovanje ovog segmenta djelatnosti. Slijedom ovakvih formulacija, čovjek bi zaista očekivao sve, samo ne ono što nam je predočeno iz uprave – provođenje operativnog modela upravljanja poslovanjem benzinskih pumpi na način drastičnog smanjivanja plaće i materijalnih prava radnika jer imaju 30 posto veće plaće od konkurencije, kaže Perinić, dodajući kako je uprava Ine ovim potezom izigrala dogovor sa Sindikatima od lipnja prošle godine kada su pristali na određene ustupke prilikom potpisivanja novog kolektivnog ugovora uz obećanje uprave da će prolongirati rješenje navodnog problema maloprodaje. Cilj uprave je, prema njegovim riječima, smanjiti plaće radnicima na pumpama isključivo u svrhu povećanja profita.

Službeni demanti

– Činjenica je da radnici na Ininim benzinskim crpkama imaju veće plaće od radnika na drugim crpkama. No, zašto bi to bilo sporno? Inini radnici rade u tvrtki koja ima i vlastitu proizvodnju, a obavljaju i poslove koje radnici na konkurentskim crpkama ne rade jer su, bez omalovažavanja, samo prodavači koji naplaćuju i izdaju račune. Umjesto da za sve dodatne poslove radnike nagrade, oni im sada žele dramatično srezati plaće, kaže Perinić.
Iz uprave Ine službeno demantiraju mogućnost izdvajanja sektora maloprodaje u zasebnu tvrtku.
– Ina ne razmatra izdvajanje niti jedne od svojih temeljnih djelatnosti pa tako ni maloprodaje. Razmatraju se isključivo moguća unapređenja operativnog modela maloprodaje, no odluka po ovom pitanju nije donesena. Unapređenje operativnog modela odnosi se na aktivnosti kojima bi se poboljšala učinkovitost djelatnosti trgovine na malo unutar Ine, stoji u odgovoru na naš upit o izdvajanju maloprodaje, uz napomenu kako je Ina započela vrlo značajan investicijski projekt modernizacije maloprodajne mreže, vrijedan stotine milijuna kuna, kako bi bile konkurentne.
– No, s druge strane trebamo postići konkurentnost i u troškovnoj strukturi poslovanja kako bismo ga učinili održivim i u narednim godinama, te tako omogućili daljnji razvoj i ulaganja te očuvali radna mjesta, zaključuju u dopisu.

U ime konkurentnosti

Neslužbeno, iz uprave poručuju da je sadašnji način poslovanja Ininih benzinskih pumpi neodrživ, jer trošak radne snage predstavlja čak 70 posto ukupnih troškova, dok je kod konkurencije taj udio oko 50 posto, te da je prosječna bruto plaća na Ininim pumpama iznad osam tisuća kuna. Na našu konstataciju kako te brojke ne znače automatski da primanja radnika ugrožavaju poslovanje tvrtke, naš sugovornik je ostao pri tvrdnji da se »plaće moraju smanjiti kako bi se zadržala konkurentnost i radna mjesta u maloprodaji na duge staze«.
Povjerenik EKN-a u Rijeci Ivica Perinić slaže se da je u cijeloj priči važna samo jedna stvar – smanjivanje radničkih plaća.
– U svim odgovorima uprave jedino što nedostaje jest pojašnjenje same namjere poslodavca – službeno obznanjene socijalnim partnerima – da se tobožnje unapređenje operativnog modela, u svim kombinacijama o kojima se priča, svodi samo na smanjivanje plaća i materijalnih prava radnika. Slijedom toga, nameće se pitanje kako je primjerice lanac trgovina DM uopće konkurentan uz činjenicu da njihovi radnici imaju najveće plaće u trgovačkoj branši. Valjda je gazda čisti »luzer« koji radi u korist vlastite štete. Za razliku od menadžera Ine koji vodeći računa o konkurentnosti, jedino što znaju jest, smanjivati plaće – naravno, ne svoje, već radničke. Usto, pored dvije prerađivačke rafinerije u vlasništvu, radi zadovoljenja potreba tržišta uvozi se oko 30 posto derivata. Sve u ime konkurentnosti, zaključuje Perinić.

Smanjenja i do dvije tisuće kuna

Vijesti o izdvajanju u novu tvrtku već neko vrijeme kolaju i među samim radnicima Ininih benzinskih pumpi koji sa zebnjom očekuju rasplet situacije.
– Prema informacijama kojima raspolažemo smanjit će nam plaće za tisuću i pol do dvije tisuće kuna. Uz to, žele nas prebaciti u novu tvrtku, što automatski znači da ostajemo bez zaštite kolektivnog ugovora u Ini. Navodno će nam ponuditi prelazak u tu novu tvrtku već za mjesec dana, iako osobno neću pristati na to, a nadam se da neće ni ostali kolege. To je jedini način da se pokušamo oduprijeti namjerama poslodavca, kazao nam je jedan od »pumpaša«.

Crpke u novu tvrtku

Zanimljivo, uprava, prema neslužbenim informacijama, u novu tvrtku namjerava izdvojiti isključivo benzinske pumpe i njihove zaposlenike, ne i kompletan sektor maloprodaje, što znači da bi se na udaru restrikcija našli samo radnici, dok bi rukovodeći kadar i administracija ostali pod okriljem Ine!?

Lanjska dobit 1,9 milijardi

Ina je prošlu poslovnu godinu, unatoč lošim prognozama zbog gubitka naftnih polja u Siriji, zaključila s dobiti od 1,9 milijardi kuna, dok je ujedno kreditna zaduženost pala za čak 27 posto. Prema Ininim izvještajima o poslovanju, maloprodaja je također ostvarila neto dobit, u iznosu od dvadesetak milijuna kuna, uz udvostručena ulaganja u odnosu na godinu ranije, veća od 200 milijuna kuna.