Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske

Autonomous trade union in power industry, chemistry and non-metal industry of Croatia

Iako Petrokemija "stoji" Sindikat EKN-a radi na povećanju prava radnika

U situaciji u kojoj se, zbog raznih vanjskih okolnosti, Petrokemija trenutno nalazi, bilo je izuzetno teško voditi pregovore o novom Kolektivnom ugovoru

U pregovorima smo, u odnosu, na stari ugovor dogovorili povećanje naknade troška prehrane do maksimalnog neoporezivog iznosa ove naknade. Neoporezivo je, naime, 5.000,00 kuna godišnje te smo tu granicu dosegli mjesečnim isplatama 416,00 kuna. Dogovorena je i isplata posebnog dodatka za ovu izazovnu godinu u ukupnom iznosu od 2.000,00 kuna svakom radniku, a koja se može isplatiti ili u jednom iznosu ili u više dijelova prema odluci uprave Petrokemije. Očekujemo da će se to i dogoditi vrlo brzo. Sve ostale odredbe Kolektivnog ugovora, a koje se tiču plaća i materijalnih prava radnika ostaju neizmijenjene. Novi Kolektivni ugovor primjenjivat će se od 01.04.2022. do 31.12.2022.


Ono što je obilježilo i jako zakompliciralo pregovore o novom Kolektivnom ugovoru odnosi se prije svega na nejasnu buduću vlasničku strukturu, a koja je i danas nejasna. Prema nama dostupnim informacijama, a nakon svega što se u posljednje vrijeme događalo, grupa Yildirim i dalje je prisutna kao potencijalni novi vlasnik Petrokemije, a navodno postoje i upiti koji se odnose na vlasništvo nad dionicama Petrokemije koji ne dolaze samo iz grupe Yildirim.
Situacija u i oko Petrokemije na bezbroj je razina neizvjesna i izuzetno složena. Cijene plina, neizvjesnost isporuke, posljedično visoke cijene gnojiva, ratna događanja u Ukrajini i svi ostali negativni vanjski utjecaji rezultirali su zaustavljanjem proizvodnje mineralnih gnojiva u Petrokemiji. Hrvatska poljoprivreda nije u mogućnosti plaćati cijene gnojiva kojima bismo mogli pokriti troškove proizvodnje uz sadašnje cijene energenata. Sve će to i dodatno podići troškove života pa je i zbog toga od posebne važnosti bilo postići dogovor o novom Kolektivnom ugovoru i barem dijelom pokriti sve one dodatne troškove koji nas tek čekaju.

S druge strane, sve te okolnosti imaju i negativne posljedice na Petrokemiju kao tvrtku, a zbog svega će se neizvjesnosti poslovanja nastaviti. Nitko ne zna odgovor na pitanje kada će se okolnosti barem početi mijenjati nabolje.
U takvoj situaciji zaista nije bilo ni malo lako voditi kolektivne pregovore i doći do dogovora. U svakom slučaju novi Kolektivni ugovor i dalje će štititi prava radnika Petrokemije, a ukoliko dođe do promjene vlasništva ponovno ćemo pokrenuti pregovore neovisno o tome o kome se radi.