Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske

Autonomous trade union in power industry, chemistry and non-metal industry of Croatia

EKN i SING za očuvanje i modernizaciju hrvatskih rafinerija

Sindikati koji djeluju u Ini, EKN i SING, održali su konferenciju za novinare na kojoj su se oštro usprotivili mogućem zatvaranju Rafinerije u Sisku o čemu se špekulira nakon objave da su za Inu zainteresirani Rusi.

Rafinerija u Sisku prošla je i preživjela užase rata i stradanja, a najmanje je sama kriva za stanje u kojem se nalazi danas. Ostala je talac sukoba Vlade i strateškog partnera MOL-a koji je trebao rafineriju modernizirati. Na žalost, Vlada RH je valjda nešto naučila iz ranije pogreške te apeliramo na Vladu RH da u tom pogledu zauzme jasan i čvrsti stav, jer će tako na najbolji mogući način zastupati i braniti nacionalne interese.

Također, oba sindikata smatraju da je nedavno snimanje seizmike u Jadranu koje je provela tvrtka Spectrum bilo nepotrebno jer dobiveni podaci nisu ništa bolji od podataka koji već postoje godinama, a koje je provela i platila Ina. Štoviše, inini podaci su u mnogome kvalitetniji jer su provedena i 2D i 3D seizmička snimanja i to na većoj površini. Zato će biti zanimljivo pratiti što će se događati s tim dobivenim podacima i tko će na tome dobro zaraditi. I zato o Hrvatskoj kao maloj Norveškoj (kako Hrvatsku vidi ministar Vrdoljak), možemo razmišljati tek kada dostignemo bar 30% prosječne norveške plaće. A možda ćemo za koju godinu biti toliko bogati naftom da će i Amerikancima biti u interesu izazivati u nas državne udare da se dokopaju naftnih polja.

U nastavku pročitajte cijelo priopćenje EKN-a i SING-a.