Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske

Autonomous trade union in power industry, chemistry and non-metal industry of Croatia

Država izgubila kontrolni paket u Petrokemiji

Tko je odgovoran?

Danas je održana konferencija za medije Sindikata EKN Hrvatske, a sve zbog bizarne situacije s kutinskom Petrokemijom. Naime, država je u ožujku dogovorila s većinskim vlasnikom Yildrim grupom dokapitalizaciju Petrokemije. Pri tome je dogovoreno da će država zadržati kontrolni paket odnosno 25%+1 dionicu jer je Petrokemija strateški bitna za hrvatsku poljoprivredu i država mora imati određeni nadzor nad poslovanjem tvornice. Tada je i Sindikat EKN-a podržao takav način dokapitalizacije. Jučer je završen proces dokapitalizacije. I tu počinje biti zanimljivo i bizarno.

Prije dokapitalizacije država je imala udio u 44% vlasništva, a nakon što je u procesu dokapitalizacije uplatila oko 12 milijuna eura spala je na nekih 20%!!!

Jučer je održana i elektronska sjednica NO Petrokemije na kojoj su i svi hrvatski predstavnici izrazili čuđenje zbog nastale situacije jer nije ostvaren plan i dogovor da država zadrži kontrolni paket. Stvarno bizarna i čudna situacija jer je država mogla i prodati dio dionica Yildrimu, doći na tih 20% i pri tome zaraditi od prodaje. Ovako je platila 12 milijuna proračunskog novca i spala na 20%!

Predsjednik Sindikata EKN-a Željko Klaus je naglasio da je očito netko u cijelom procesu bio ili naivan ili „namagarčen“ i da smo sada izgubili kontrolu nad važnom tvrtkom. I predstavnica CERP-a, koji je cijeli proces i vodio, ostala je zatečena. Mi samo tražimo nečiju odgovornost za nastalu situaciju, a moguće je i podizanje tužbe protiv odgovornih. Država odmah treba reagirati i pozvati vlasnike Yildrim grupe na razgovor radi rješenja problema i poštivanje dogovora.