Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske

Autonomous trade union in power industry, chemistry and non-metal industry of Croatia

Čekamo odluku o sudbini radnika Rafinerije Sisak

U jednoj od klimatiziranih prostorija „Karingtonke“ u 11 sati započeo je sastanak Uprave Ine koja bi trebala donijeti odluku o sudbini Rafinerije Sisak.

Nešto ranije, podno iste zgrade spontano se okupilo 300-tinjak radnika Ine od čega ih je 200 stiglo autobusima iz Siska. Nije bilo nikakvih govora čelnika sindikata nego su radnici spontano pjesmom izrazili svoje nezadovoljstvo i spremnost da brane svoja radna mjesta.
Na sjednici će Uprava zapravo odlučivati o sudbini više od 3000 radnika i njihovih obitelji jer se odlučuje i o otkazima za 338 radnika koji se već nalaze na listi viška te o radnicima na benzinskim crpkama. Među radnicima se govori o više modela rješavanja problema Rafinerije u Sisku. Što će Uprava odlučiti saznat ćemo za koji sat, a zatim će sindikati dogovoriti daljnje aktivnosti kako bi amortizirali ovaj teški socijalni udar. Hoćemo li ući u sukob ili sjesti za stol ovisi o samim radnicima, ali i potezu Vlade.
Da je Sisačka Rafinerija u opasnosti od zatvaranja znalo se još ranije što smo mogli vidjeti iz kratkoročnih projekcija i planova Uprave u kojima uopće nije bilo Rafinerije Sisak, ali i iz poslovnih poteza koje je vukao MOL godinama ranije u cijeloj MOL Grupi i u zemljama Srednje Europe u kojima djeluje.
Famozni Ugovor kojega svi spominju, a rijetki su ga vidjeli, očito je nastao koruptivnim aktivnostima. Često se spominjalo neispunjavanje mađarskih obveza ulaganja u rafinerije koje sad isti optužuju za nerentabilnost. Naše je laičko mišljenje da onaj koji na naftnom biznisu gubi, mora biti teški nesposobnjaković. Ali kao što smo i ranije pisali, MOL očigledno ima svoju viziju industrije nafte u Srednjoj Europi koja ne uključuje hrvatsku industriju nafte i koja im očito smeta na ostvarenju svojih interesa. U isto vrijeme, godinama su ubijali Petrokemiju visokim cijenama plina kojega u Hrvatskoj imamo dovoljno dok ga Mađari gotovo i nemaju. Iako je naš bijes sada usmjeren prema mađarskoj strani, treba biti objektivan i shvatiti da oni očito ostvaruju svoje interese dok se za naše nitko nije brinuo, a pojedinci i grupice su dobro na tome i zaradili. Da se nas pita, famozni Ugovor bi trebalo javno poderati, a pojedincima iz Uprave Ine uskratiti radne dozvole. Ukoliko Vlada ovoga puta stane na stranu radnika bio bi to prvi slučaj obrane domaćih interesa od strane vladajućih. Nadamo se da će tako i biti.