Ženska grupa EKN-a u posjeti kolegicama iz BIH

Članice Ženske grupe Sindikata EKN-a posjetile su sindikalne kolegice u Federaciji BIH

Članice Ženske grupe Sindikata EKN-a posjetile su sindikalne kolegice u Federaciji BIH iz Sindikata Hemije i nemetala. Teme razgovora bile su zastupljenost žena u organima sindikata, kolektivno pregovaranje te specifična problematika žena na radnom mjestu.

Činjenica je da su žene podzastupljene u sindikalnim tijelima odlučivanja zbog objektivnih, ali i subjektivnih razloga. Može se zaključiti da još ima prostora za uključivanje žena u izvršna tijela udruženih sindikata, za izbor žena za sindikalne povjerenike te za njihovo uključivanje u rad kongresa/konvencija udruženih sindikata, dok je u drugim područjima zadani cilj ostvaren.

Naše članice su kolegicama iz FBIH predstavile analize SSSH i ETUC-a o nejednakosti između muškaraca i žena na tržištu rada. SSSH i Europska konfederacijom sindikata (ETUC) upozoravaju kako je krajnje vrijeme za zaustavljanje feminizacije siromaštva i bijede. Europska komisija i Svjetski ekonomski forum upozoravaju na usporavanje napora na smanjivanju razlika u plaći između muškaraca i žena – ovim tempom ekonomska jednakost neće biti dostignuta sljedećih 170 godina. Na taj način stvara se i velika razlika kod odlaska u mirovinu.

Kolegice Aleksandra Dučkić i Anđelka Relja govorile su o kolektivnom pregovaranju u poduzećima iz kojih dolaze (Pliva i Saponia). Inače, našu su delegaciju činile kolegice Đurđa Marković (predsjednica Ženske grupe EKN-a i povjerenica u Cedeviti), Aleksandra Dučkić (članica Izvršnog odbora i glavna povjerenica podružnice SSP-EKN) i Anđelka Relja (predsjednica Kontrolnog odbora).

Nadamo se da će se takvi susreti nastaviti kako bi se razmjenjivale informacije i razgovaralo o specifičnim potrebama i problemima žena na radnom mjestu.