U Kutini obilježen Nacionalni dan zaštite na radu

U Petrokemiji je jučer obilježen Nacionalni dan zaštite na radu i Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Koordinacija SSSH za zaštitu na radu, u suradnji s Petrokemijom d.d. Kutina, organizirali su u toj tvornici umjetnih gnojiva javnu tribinu Sindikalno organizirana radna mjesta – sigurnija radna mjesta. Petrokemija je odabrana jer je, kako se moglo čuti, pozitivan primjer provedbe zaštite na radu, a pitanje uvjeta rada i sigurnog rada je najvažnije. Isto tako, u Petrokemiji postoji i poseban kolektivni ugovor koji se odnosi na zaštitu na radu. Svatko u svojemu dijelu svjestan je odgovornosti, što, u konačnici, dovodi do kontinuiranoga smanjenja broja ozljeda na radu.

O iskustvima u području zaštite na radu u Petrokemiji d.d. govorili su koordinator povjerenika radnika za zaštitu na radu, rukovoditelj Službe za ZNR, stručnjak ZNR i sindikalni povjerenik Sindikata EKN – a Hrvatske Zdravko Mašala, Tomislav Cesar, Mario Klaus i Davor Rakić.

Naravno, kada u poduzeću postoji organizirani sindikat sve je lakše, no potrebno je da svatko u zaštiti zdravlja radnika da svoj doprinos.

Sudionici tribine obišli su, pod stručnim vodstvom, i pojedina radna mjesta, koristeći pritom, naravno, prigodnu zaštitnu opremu.