Sindikati Ine zajedno za sisačku rafineriju

Jučer je u Rafinerijskom domu održan skup članova sindikata i radnika rafinerije Sisak

Pred 60-ak članova sindikata i radnika rafinerije, reprezentativni sindikati koji djeluju u Ini EKN, SING i INAŠ, iznijeli su svoje mišljenje o najavljenom prosvjedu i aktivnostima koje zajednički provode.

Ono što nam je sada potrebno je zajedništvo svih radnika, naglasio je Željko Klaus, a ne nekakvo soliranje i podjele. Treba dići na noge sve radnike rafinerije, ali i cijeli grad Sisak. Potrebna nam je podrška lokalne politike. Kada Vlada vidi koliko nas je razmisliti će o svojoj ulozi u gašenju ove rafinerije. Nama pritisak na mađarsku stranu nije za sada prioritet jer su nam jasno kazali da će održati ovu rafineriju na životu još dvije do tri godine. Jasno je da Mađarima ne treba ova rafinerija. No, nejasni su nam stavovi Vlade koja očito podržava takvu viziju MOL-a, ali se ne žele izjasniti ili daju suprotne izjave. Zato od njih jasno tražimo da se odrede prema budućnosti ne samo ove rafinerije već i cijele Ine.

Za sada tražimo razgovor s Plenkovićem i jasne odgovore na naša pitanja. U isto vrijeme treba razgovarati s ljudima, kazao je Klaus, i dizati tenzije koje bi u konačnici mogle dobro protresti Vladu. Ovaj najavljeni prosvjed bez nekog jasnog cilja će nas samo potrošiti, a ne želimo ljude voditi svako malo na razne prosvjede bez konkretnih rezultata. EKN, SING i INAŠ zajednički djeluju prema Vladi, a ukoliko to ne da rezultate organizirat ćemo i predvoditi masovni prosvjed radnika Ine i građana Siska koji Vladu neće ostaviti ravnodušnom.