Sindikalni kolega iz Austrije u EKN-u na školovanju

Tijekom svibnja u Sindikatu EKN-a je boravio kolega iz austrijskog sindikata PRO-GE

Austrijski sindikat PRO-GE, s kojima od ranije imamo sindikalnu suradnju, zamolio nas je da primimo njihovog kolegu sindikalca na jednomjesečnu obuku (stažiranje) kako bi upoznao naš način rada i našu strukturu što je završni dio njegovog sindikalnog školovanja koje je trajalo 10 mjeseci.

Tako nam je u svibnju došao kolega Zoran Jeličić, našega podrijetla, ali austrijskog državljanstva, te kod nas proveo mjesec dana stažiranja. Mi smo ga pokušali upoznati s našim radnim pravom, uvjetima u kojima radimo, našom organizacijom i radom na terenu. Kolega Zoran je inače član radničkog vijeća u kompaniji Prefa koja se bavi proizvodnjom krovnih i fasadnih sustava od aluminija i prolazi kroz 10-mjesečno sindikalno obrazovanje koje završava upravo ovako: odlaskom u neku od zemalja EU i upoznavanjem s njihovim sindikalnim radom. To obrazovanje ide kroz tzv. Socijalnu akademiju, a svo školovanje je plaćeno iz sredstava Radničke komore koju na svijetu imaju jedino Austrijanci. Ako se sjećate, nešto slično smo pokušali u zakon uvesti i mi kada smo ozakonili "doprinos solidarnosti" kojega moraju plaćati svi radnici koji koriste prava iz kolektivnih ugovora, a nisu članovi sindikata. Naravno, netko pametan se dosjetio pa nam je Ustavni sud tu odredbu ukinuo, ali sredstva iz tog fonda upravo su trebala poslužiti čemu služi i Radnička komora u koju svaki zaposleni radnik u Austriji mora po zakonu plaćati 0,5% svoje bruto plaće. Posebno članovi sindikata plaćaju članarinu 1% bruto plaće, a dodatno tome Radničko vijeće može uvesti članarinu za sve radnike neke kompanije do 0,5%. I nitko s tim nema problema u Austriji, a učlanjenost mu je u kompaniji 90%. Našim je radnicima problem izdvojiti i 1% neto plaće pa mi, eto, ne možemo slati naše članove na školovanja od 10 mjeseci. Zbog toga nam povjerenici i članovi na sindikalne funkcije dolaze nepripremljeni i neškolovani.

Uglavnom, kolegu Zorana smo poveli po terenu te je posjetio naše podružnice Petrokemiju, Rafineriju Sisak i Plivu i čuo koji su naši problemi te kako ih rješavamo. Zoran se kući vratio zadovoljan te zaključio da su naši sustavi slični, a da čak imamo neke odredbe kvalitetnije rješene u zakonu. Naravno, treba imati na umu da Austrija ima 100-godišnje iskustvo socijalnog dijaloga i radničkog vijeća, što će reći da imamo još 80 godina vremena da dođemo na njihovu razinu socijalne države, a Austrija vjerojatno i manje kako bi pala na našu razinu jer trendovi na zapadu idu u tome smjeru.