Pokrenite kotačiće Imunološkog napokon!

Danas je održana konferencija za novinare Sindikata EKN-a koja postavlja mnoga pitanja i traži neke ostavke

Sindikat EKN Hrvatske održao je konferenciju za novinare na kojoj se logično i otvoreno pitalo "tko će voditi Imunološki od sutra i kom smjeru?"

Predsjednik EKN-a Željko Klaus naglasio je da je sadašnji ravnatelj Bojan Benko, kao i troje ravnatelja prije njega, dao ostavku očito iz moralnih razloga jer jednostavno nije mogao učiniti ništa po pitanju pokretanja proizvodnje u IMZ. Nakon što je poslao svoju ostavku resornom ministru, nitko mu se nije javio kako bi barem utvrdili razloge. Na žalost, to realno pokazuje koliki je interes nadležnih za ono što se događa u Imunološkom. Što u takvoj situaciji, koja na žalost traje već četiri godine, radi Upravno vijeće, odnosno, predsjednica gđa. Mustač? Ona se bavi banalnim i perifernim pitanjima poput pritiska na sindikalnu povjerenicu Lidiju Jagarinec zbog izjava u javnosti kojima upozorava javnost na probleme ili pak nezakonito koči izbor predstavnika radnika u Upravno vijeće jer joj se ne sviđa izbor radnika ili se pak bavi koeficijentima i to u uvjetima očitog propadanja te časne ustanove.

Zbog toga, naglasio je Klaus, tražimo njenu ostavku jer njezina je dužnost bila da stane pred javnost barem jednom i upozori na stanje i probleme. Njezin je posao odrađivao Sindikat EKN-a kojega sada voli proganjati. Ministar Kujundžić također sporo reagira u situaciji kada se mora biti operativan.

Također smo načuli da se sprema brisanje IMZ-a s liste strateških poduzeća i prebacivanje na listu poduzeća od posebnog interesa, a naglašavamo da je upravo Sindikat EKN zaslužan što je IMZ na popisu strateških kompanija. Ukoliko je to zbog toga da olakša dogovor s Gradom Zagrebom o izgradnji nove tvornice, to pozdravljamo, ali bojimo se da bi mogao postojati i drugi razlog. Pozivamo ministra da javno kaže u kojoj je fazi taj dogovor i ima li kakvih problema oko toga.

Sindikalna povjerenica Lidija Jagarinec je naglasila kako se promijenilo nekoliko vlada koje obećavaju, a ne čine ništa. Čak više nije ljuta na ravnatelje jer se iz njihovih mnogobrojin ostavki iščitava da su nemoćni učiniti bilo što u korist IMZ-a jer netko negdje to koči. Već četiri godine ne proizvodimo, a kad se tome pridodaju i godine potrebne za izgradnju nove tvornice, to je osam izgubljenih godina. U čijem je to interesu? Zasigurno ne u interesu građana RH.